De fauna en flora
Opening :Verhuur van 10/02/2024 tot 15/10/2024
Camping van 01/05/2024 tot 15/10/2024

De fauna en flora van de Hautes-Pyrénées

Wandelen in de bergen van de Hautes-Pyrénées geeft u de kans om wilde dieren van dichtbij te zien in hun natuurlijke omgeving, maar ook om zeldzame en beschermde planten te ontdekken.

De wilde fauna van de Pyreneeën

Hier is een klein bestiarium van de "fantastische" dieren die u kunt fotograferen of filmen als u uw volgende vakantie doorbrengt in camping in de Hautes-Pyrénées.

  • De marmot : in de jaren 1950 in de Pyreneeën geïntroduceerd, is de marmot de echte mascotte van onze bergen. Hij is te vinden in alle valleien en kan van verre worden gezien, met een Sioux-achtige discretie.
  • De isard: verwar hem niet met zijn neef de gems! Hij is kleiner en veel wendbaarder! Hij meet ongeveer 70 cm schofthoogte en is ongeveer 1 m lang. In de zomer heeft de isard een roodachtige vacht, terwijl hij in de winter kleurrijker is.
  • De vale gier: dit is een van de grootste roofvogels van de Pyreneeën, gemakkelijk herkenbaar aan zijn langzame en majestueuze glijvlucht, vaak concentrisch. Ondanks zijn slechte reputatie speelt de gier een essentiële rol in het ecosysteem van onze bergen, net als zijn alter ego, de lammergier, die ook zeer aanwezig is in de Pyreneeën.
  • De steenarend: de koning van de roofvogels, een kwetsbare en bedreigde soort, is aanwezig in de Pyreneeën en telt ongeveer 80 paren, waarvan dertig in het Nationaal Park van de Pyreneeën. Hij zou discreet zijn, maar blijft relatief moeilijk te observeren.
  • De Pyreneeënbeer: in dertig jaar zijn er in de Pyreneeën slechts 255 "ontmoetingen" geweest tussen mensen en beren. Met andere woorden, het zien van een bruine beer in de bocht van de weg is een wonder. In 2021 zal de populatie aan beide zijden van de Pyreneeën ongeveer 70 beren bedragen, hoofdzakelijk in de centrale Pyreneeën.

Idee voor een gezinsuitstap: het Wildpark van de Pyreneeën, vroeger de Marmotheuvel, nodigt u uit om de emblematische dieren van het Pyreneeënmassief te ontdekken.

Te lezen op de blog van de camping: Alles over het Nationaal Park van de Pyreneeën

De flora van de Pyreneeën

In het hart van het massief telt het Nationaal Park van de Pyreneeën meer dan 2.500 plantensoorten, d.w.z. meer dan 40% van de floristische diversiteit van Europees Frankrijk. Onder de planten en wilde bloemen die kunnen worden waargenomen zijn

  • Edelweiss: de edelweiss (ook leeuwenpoot, zilverster of gletsjerster genoemd) is tegenwoordig het symbool van de bergflora. Het is een zeldzame plant, herkenbaar aan zijn donzige zilvergrijze loof en kleine, fluweelwitte stervormige blaadjes.
  • IJzeren Rhododendron: deze tweeslachtige zomerbloeier dankt zijn naam aan de roestkleur van de onderzijde van zijn bladeren. Het komt voor op berghellingen, tussen 1500 en 2500 meter hoogte.
  • De Pyreneese Ramonde: vergelijkbaar met de sleutelbloem, onderscheidt de Ramonde zich door zijn grote ovale rozetvormige bladeren en zijn grote paarse bloemen met oranje meeldraden.
  • De Pyreneeënwilg: deze dwergboomsoort, endemisch in de Pyreneeën, is tussen 20 en 50 cm groot en vormt een miniatuurbos, meestal aan de rand van de stenige alluviums van de valleien van de Gave.
  • De Pyreneeënlelie: een typische plant van het Pyreneeënmassief, deze lelie groeit in bergweiden en langs rotsachtige paden. Hij is te herkennen aan de geeloranje kleur van zijn bloemblaadjes. Niet te verwarren met de Martagon Lily die paars is.
  • De Pyreneese aster: deze in onze bergen endemisch voorkomende plant, zeldzaam en beschermd in de Pyreneeën, groeit op steile hellingen, in pastorale milieus, meestal aan de voet van kalkstenen kliffen.
  • De iris van de Pyreneeën: deze endemische soort van de Pyreneeën onderscheidt zich door haar grote blauw-violette bloemen. Hij bloeit tussen juli en augustus op goed belichte bergweiden.
  • Amethisthyacint: dit kleine kruidachtige plantje van 10 tot 30 cm is de miniatuurversie van de Spaanse hyacint. Hij groeit op kalkhoudende grond in puin en subalpiene weiden tot op 1.500 m hoogte.
  • Pyrenese kraanvogel: Deze variëteit van de inheemse kraanvogel groeit op een hoogte tussen 300 en 2.000 meter. Van mei tot oktober zijn de bloemen paars tot blauwachtig paars.

> LET OP, aanraken met je ogen! Met het oog op het behoud van de biodiversiteit is het verboden wilde planten en bloemen te plukken.

Voor uw vakantie, haal wat hoogte!

Profiteer van de schoonheid van de omgeving om een wandeling te maken! Het departement Hautes Pyrénées is een ideale bestemming voor vakantiegangers die op zoek zijn naar zon, groen en frisse lucht.

Door te verblijven in Le Hounta, op slechts enkele kilometers van Luz Saint Sauveur, bent u binnen handbereik van de niet te missen bezienswaardigheden van het departement.

Bestemmingen bekijken